חנויות E-commerce הן כבר מזמן דבר שבשגרה וזה מתבטא במספרים- מחקר שערך לאחרונה איגוד השיווק הישראלי מצא כי מעל ל-70% מבני הנוער בישראל קונים באינטרנט. חנויות אינטרנטיות הן כבר מזמן לא נחלתם הבלעדית של עסקים גדולים – יותר ויותר עסקים קטנים נכנסים לתחום המכירות המקוונות ובדיוק בשבילם כתבתי את המאמר הזה שיעזור להקפיץ את המכירות האינטרנטיות לחלל. קריאה מהנה!

כותב המאמר: גיא ללזרי
אחד התחומים החמים בעולם האינטרנט ובכלל- בעולם של היום, הוא תחום המסחר האלקטרוני. כדי לסבר את האוזן לגבי היקפי הסחר אלקטרוני ההולכים וגדלים, צריך להבין את היקפי המסחר האלקטרוני: בשנת 2016 היקף הסחר האלקטרוני הסתכם בקרוב ל-2 טריליון דולר(!) וצפוי להמשיך ולטפס בצורה תלולה.
הקמה והפעלה של חנות אינטרנטית היא אתגר – רבים מבעלי החנויות האינטרנטיות נתקלים בקשיים בהקמה או בתפעול של חנות מקוונת, שלעיתים צורכת הרבה יותר משאבים מאתר רגיל בשל האופי המיוחד של אתרי מסחר מקוון. אין פתרונות קסם להצלחה מיידית, אבל ריכזתי עבורכם את 5 העצות הטובות ביותר שיישום נכון שלהן יעזור לחנות האינטרנטית שלכם למצות את הפוטנציאל המכירתי שלה ברשת.

1- בניית תכנית עסקית מחויבת המציאות
כאשר ניגשים לבניית התכנית העסקית לחנות אונליין, יש לקחת בחשבון את הכניות הריאליות העתידיות של המיזם מכל הבחינות: שיווקית, פיננסית, טכנולוגית ותפעולית. חשוב מאוד לדאוג שמלבד החלק המילולי שמבהיר את מהות הפעילות, התכנית העסקית תכלול גם פירוט פיננסי שיתן מענה לשאלות חשובות מאין כמותן כמו: תוך כמה זמן ההחזר על ההשקעה צפוי להפוך לחיובי? מהם שולי הרווח הנקי בכל שנה מהשנים הבאות? מהו שיעור התשואה על ההשקעה בכל שלב? ועוד שאלות שיעזרו לכם להבין טוב יותר את פוטנציאל העסק שלכם.
ככל שתרבו לשאול שאלות ולהעמיק בתשובות במסגרת התכנית העסקית, כך המושג שיהיה בידיכם לגבי כדאיות כלכלית של הפרויקט יהיה מדויק יותר והשאלות הקריטיות הללו יסייעו לכם לתכנן בצורה נכונה ושקולה את ההשקעה ולזהות כדאיות כלכלית עוד בטרם קפצתם למים העמוקים.
2- ניסוי, טעיה, מדידה...
אף אחד מאיתנו לא נולד עם ידע מובנה שאיתו יכול להקים אתר מסחר מקוון ולהצליח ללא התנסות, טעיה, מדידה והפקת לקחים. מעבר לזה- כל אתר שונה ממשנהו ולכל תחום חוקים משלו: אם אתם בעלים של אתר סחר בעולם ההלבשה והביגוד, סביר להניח שתיתקלו בבעיות, במכשולים, בהצלחות ובתובנות שונות לגמריי מאלו שייתקל בהם בעלים של אתר סחר מקוון בעולם מוצרי הטבק והאלכוהול.
אחת העצות הנדושות ביותר אבל באותה המידה גם מהחשובות ביותר היא לבצע A/B Test מתמיד על כל רכיב אפשרי באתר שלכם – בהיבטי העיצוב תוכלו למשל לבצע השוואה אודות מידת ההשפעה של גודל הכפתורים / מיקומם ביחס לדף / מבנה הדף / צבעים וכד' על יחס ההמרה שלכם. בהיבט התכני תוכלו לבצע השוואה אודות כיצד תוכן כזה או אחר משפיע על זרימת הטראפיק בעמודים הפנימיים וכיצד כל זה משפיע על יחס ההמרה שלכם. אלו כמובן רק דוגמאות לאלפי שאלות שאתם יכולים לשאול ולמדוד באמצעות מבחני השוואה שיסייעו לכם במענה עליהן.
ככל שתרבו לבדוק ולמדוד, כך המסקנות שיהיו בידיים שלכם יובילו אתכם להבנה טובה יותר אודות קהל הלקוחות שלכם, ההרגלים שלהם וכיצד לחבר בין השניים כדי ליצור אתר שממיר טוב יותר ומוכר יותר.
3- אמינות ואבטחת מידע
אחד המחסומים העיקריים בהחלטה האם להשלים רכישה או שלא באתרי אינטרנט בקרב אלו שאינם רוכשים באתרי מסחר מקוון וגם בקרב אלו שכן, הוא מידת האבטחה של האתרים בהם מתבצעת הרכישה ולדעתי- בצדק. באתר סחר שמבצע סליקה בכרטיסי אשראי או באמצעי תשלום אחרים מועברים פרטים אישיים וחסויים, כמו שמות, כתובות, מספרי טלפון ופרטי תשלום.
מבחינה אתית וגם מבחינה עסקית, אתר סחר מחויב לספק לגולשים רמת אבטחת מידע שתבטיח שמירה על הפרטים החסויים שהגולש מספק בעת תהליך הרכישה ומניעת דליפה של נתונים אלו לידיים לא רצויות. כאשר גולש מבקר באתר אשר מודגשת בו מידת האמינות והאבטחה של פרטיו האישיים, החסם האפשרי של אבטחת המידע עשוי לפגוש והסיכוי שישלים רכישה באתר גדל בהתאמה.
אחד מתנאי הבסיס לרמת אבטחה ראויה עבור אתר סחר אלקטרוני הוא רכישת תעודת SSL – חותמת אבטחה שמשמשת לרוב לביצוע פעולות על גבי רשת האינטרנט שבהן מועבר מידע רגיש כגון פרטים אישיים ומספר כרטיס אשראי. המידע המועבר ב-SSL מקשה על פענוח הנתונים ומאפשר למקבל הנתונים בלבד גישה אליהם וכך המידע מוגן מפני נגעים חיצוניים אשר מנסים לדוג את הפרטים האישיים הללו. חברות כרטיסי אשראי מחייבות פעמים רבות אתרי סחר אלקטרוני ברכישה ובהתקנה של תעודת SSL בחנות האינטרנטית שלהם. עלות רכישה של תעודת SSL אינה גבוהה ומסתכמת בכמה עשרות דולרים בשנה בלבד.
4- הרכישה הראשונה היא המפתח
תדמיינו את עצמכם גולשים בחנויות אינטרנטיות ומתרשמים ממוצרים – האם תעדיפו לרכוש מחנות שכבר קניתם ממנה בעבר וקיבלתם את המוצר בשלום או מחנות שמעולם לא הזמנתם ממנה? סביר להניח שהתשובה היא שתעדיפו לרכוש מחנות שכבר קניתם בה בעבר, כי אז מוסרים מכם חסמים וחששות שמלווים רכישה ראשונה בחנות – אינטרנטית או פיזית – כמו לגבי איכות השירות, איכות המוצר, זמני המשלוח וההגעה, רמת האמינות ועוד.
אם כך- אז האתגר הראשוני הוא השלמת הרכישה הראשונה באתר, אשר מגבירה את הסיכוי של לקוח לחזור דווקא אליכם ולא לאתרים המתחרים. אולי כדאי לשקול הפחתה בשולי הרווח במכירות המוצר הראשון ולחשוב על הרווח קצת יותר מאוחר, אחרי שהלקוח קונה בפעם הראשונה. דוגמא טובה לכך היא אתרי סחר רבים אשר מציעים הנחה של אחוז מסוים מהמחיר המקורי לרכישה ראשונה באתר.
ענקית הסחר האלקטרוני Amazon השכילה להבין זאת כאשר הציע למכירה את מכשיר ה-Kindle שלה במחיר הפסדי – כלומר, עבור כל מכשיר Kindle שמכרה אמאזון היא הפסידה כסף. מה הרעיון העסקי מאחורי ההפסד הידוע מראש? העובדה שלקוחות שרכשו את מכשיר הקריאה ישובו לאמאזון וירכשו סיפורים, שעליהם אמאזון תרוויח יפה. אותו דבר קורה גם בשוק המדפסות, אשר עולות גרושים ואת הכסף הגדול החברות המייצרות עושות ממכירת הדיו.
5- קידום אורגני במנועי החיפוש - אלא מה? 🙂
העצה האחרונה אבל אחת הראשונות בחשיבותן לטעמי, היא בניית תכנית קידום אורגני במנועי החיפוש עוד בטרם האתר עולה לאוויר – בשלבי איפיון ותכנון אתר הסחר.
אחת ההוצאות הגדולות של כל בית עסק בתקופתה שבה אנו חיים היא הוצאת השיווק. עסקים רבים כורעים תחת העומס הכלכלי שבצורך לממן את פעילות השיווק שלהם במטרה לשמר את מערך הלקוחות הקיימים ולהגדיל את מספר הלקוחות אל מעבר לכך. אותו הדבר קורה גם בקרב עסקים אינטרנטיים – אתה צריך להראות את עצמך ולהיות שם כדי לקטוף הקלקות ולהביא טראפיק איכותי ורלוונטי לאתר שלך.
כאשר מדובר באתרי סחר, אשר עובדים על פי ROI ובסופו של יום צריכים לייצר רווח עבור בעליהם, קיים צורך בהבאת לקוחות בטווח הקצר וגם בטווח הארוך. שילוב של פעילות ממומנת עם פעילות קידום אורגני במנועי חיפוש היא קריטית להצלחת המאמצים השיווקיים של אתרי סחר וחשוב מאוד לשים עליה דגש עוד בשלב תכנון הפעילות ובעת בניית התכנית העסקית.
יישום נכון של קידום אורגני לאתר הסחר שלכם עשוי לחסוך לכם בטווח הארוך סכומים אדירים של כסף, על ידי כך שלפחות עבור חלק נכבד משמות המוצרים שלכם / התחומים בהם אתם עוסקים, האתר שלכם יופיע בגוגל במיקומים שיאפשרו לו לקבל חשיפה וכתוצאה מכך יזרים טראפיק לאתר שלכם, כזה שאינו עולה כסף עבור הקלקה או עבור הפרסום עצמו, כמו שקורה למשל בפעילות קידום ממומן (PPC) בגוגל או ברשתות החברתיות.
הרבה מהפרמטרים הקריטיים לקידום אורגני נכון באתרי החיפוש מתחיל עוד הרבה לפני שהאתר עולה לאוויר, כאמור, בשלב אפיון ובניית האתר ולכן צעד חכם הוא לשכור את שירותיו של מומחה קידום אתרים לליווי עליית האתר החדש לאוויר, על מנת שהכל יתבצע בצורה מושלמת כבר מהשלב הראשון ולאפשר לאתר שלכם לקבל חשיפה ראויה ברשימת התוצאות האורגניות של גוגל ולחסוך לעצמכם הרבה הוצאות שיווקיות בעתיד!
אם אתם רוצים לשאול שאלות או לקבל פרטים נוספים – אל תהססו לפנות אליי כאן או בטופס ממש כאן בתחתית המאמר.
אני בטוח שיישום של הטיפים הללו בחנות האינטרנטית שלכם תסייע לכם להגשים את המטרות של העסק המקוון שלכם ולהביא עוד גולשים ורכישות נוספות באתר. בהצלחה!

תשאיר פרטים וקבל אבחון ראשוני ובדיקת מיקומים ב-Google, עליי!