אחת מהשאלות הראשונות שעולות במפגשים שלי עם לקוחות פוטנציאליים היא: "תוך כמה זמן האתר שלי יתקדם למיקום גבוה בתוצאות החיפוש של גוגל"? ובכן, במרבית המקרים, קידום אתרים הוא תהליך מתמשך, אבל לעיתים קידום אתרים יכול להתקיים במהירות יחסית – מתי ואיך עושים את זה? התשובות למטה!

כותב המאמר: גיא ללזרי
כשבעל עסק מחליט להשקיע סכום כסף מסויים בפרסום העסק שלו – הוא מצפה לקבל לתשואה גבוהה ומהירה ככל האפשר. זה תקף כאשר מדובר בפרסום בטלויזיה, בפרסום על שלטי חוצות ואותו הדבר בעולם קידום האתרים: בעלי עסקים שאינם מתמצאים עד הסוף, חושבים הרבה פעמים שמדובר בהוקוס-פוקוס שמומחה קידום האתרים עושה ו… הופ! האתר מביא מבול של טלפונים ופניות לבעל העסק.
בפועל, ברור שקידום אתרים אורגני לא עובד בצורה הזו. זהו תהליך ארוך ומתמשך שאמנם צורך זמן והשקעה, אבל אני תמיד אומר- זהו הערוץ השיווקי הכי יעיל ומדוייק באינטרנט. אם אתם רוצים ללמוד עוד על קידום אתרים תוכלו להיכנס למדריך קידום אתרים אורגני שכתבתי בשבילכם.
עם זאת, ישנם מקרים מסויימים או דרכי פעולה שמאפשרות קידום אתרים אורגני מהיר, כזה שיפגיש בין בעל האתר לגולשים רלוונטיים תוך זמן קצר יחסית.

קידום אתרים מהיר - מתי זה אפשרי?
הרבה פעמים קידום מהיר כרוך בביצוע מניפולציה כלשהי או בניצול של פרצה מסויימת בדרך שבה גוגל סורק או מאנדקס את האתר. פעולות שכאלה אמנם עשויות לקדם את האתר באופן מהיר יותר מהרגיל, אך כרוכה בסיכון מסויים מצד בעל האתר, היות ובמקרים רבים מדובר בהליכים שגוגל רואה כפסולים ועלול להעניש עליהם בעתיד.
במקרים כאלו אני ממליץ מראש שלא להיכנס למלחמה עם גוגל – אתם לא יודעים מתי הוא יעניש אתכם על קידום אתרים מהיר "מלוכלך" שעשיתם ואף פעם זה לא זמן טוב לעוף מרשימת התוצאות בגוגל. אחר כך קשה מאוד לחזור לשם ולפעמים זה כרוך בהחלפת דומיין ובעוד פרוצדורות שלא בא לכם עליהן. במקרים כאלה אני תמיד ממליץ לפנות לאפיקי פרסום אינטרנטיים אחרים – דוגמת קידום ממומן בגוגל.
עם זאת, קיימים גם מקרים שבהם ניתן לבצע קידום אתרים מהיר ללא סכנה לענישה מצד גוגל או מבלי לבצע מניפולציה שלילית על מנוע החיפוש. במאמר זה אפרוט מספר דרכים לקידום אתרים מהיר באופן שלא יסב נזק לאתר שלכם.
1. קידום נישתי - קטגוריות לא תחרותיות
בדיוק כמו בעולם האמיתי, גם בעולם הדיגיטלי קיימות קטגוריות תחרותיות יותר אשר התחרות עליהן היא מול מספר רב של שחקנים, ולעומתם יש קטגוריות נישתיות אשר מידת התחרות עליהם היא קטנה.
נניח שאתם בעלים של אתר של חברה שמציעה טיולי קרוואנים בארצות הברית לציבור היהודי הדתי. בלי להיות מומחה בעולם טיולי הקרוואנים אני יכול להניח שאין הרבה חברות שמציעות טיולים כאלו, אם בכלל, ולכן סביר להניח שאם תרצו לקדם אתר כזה אורגנית, התהליך יהיה קצר ומהיר יותר מאשר קידום אתר של חברה שמציעה טיולי קראוונים בארה"ב לציבור הרחב.
בעוד שאתר שמציע טיולים לציבור הרחב יתחרה על ביטויים רחבים ותחרותיים יחסית כמו "טיולי קרוואנים בארצות הברית", האתר הנישתי שמציע טיולים לציבור הדתי יתחרה על ביטויים מצומצמים יותר כמו "טיולים בארצות הברית לציבור הדתי" – קהל נישתי שייתכן שהתחרות עליו נמוכה יותר. כמובן שפוטנציאל התנועה והרווח מצטמצם ככל שמתמקדים בנישות פחות תחרותיות, אך אם עושים זאת נכון ומתמקדים בביטויים הנכונים – אפשר להרוויח לפעמים אפילו יותר מהתמקדות בביטויים רחבים ותחרותיים.
קידום אורגני לאתר בקטגוריות לא תחרותיות יכול להימשך מספר שבועות עד למספר חודשים בודדים, תלוי מאוד במצב ההתחלתי של האתר ובנישה הספציפית שבה הוא משחק. בכל מקרה, קטגוריות כאלו הרבה פעמים מאפשרות קידום אורגני מהיר ביחס לתחומים תחרותיים יותר.

2. קידום אתרי אוטוריטה
בכל תחום תחרותי בשוק ישנם שחקנים מובילים ושחקני משנה – קוקה קולה ופפסי בתחום המשקאות הקלים, נייקי ואדידס בתחום ביגוד הספורט, סמסונג ואפל בתחום הסמארטפונים וכיוצא בזה. גם במנועי החיפוש, כמו בעולם האמיתי, ישנם אתרים שגוגל רואה בהם "אוטוריטה" בתחומם- בדרך כלל מדובר באתרים גדולים של החברות המובילות בתחומן, אשר באופן טבעי מקבלים גם קישורים נכנסים רבים ממקורות שונים ומכילים תוכן רב ומספר גדול של דפים יחודיים.
אתרים כאלו זוכים לסוג של הקלות מצד גוגל, אשר לעיתים מדרג את הדפים שלהם באופן כמעט אוטומטי במיקומים גבוהים בביטויים הרלוונטיים לתוכן המוצג בעמודים השונים. אם ניקח למשל את תחום הריהוט, לאתר איקאה יהיה קל הרבה יותר להתברג בעמוד הראשון עם דף חדש מאשר אתר של נגריה פרטית שלא מהווה בראיית גוגל אוטוריטה בתחום הריהוט.
בעברי כשכיר, כאשר ניהלתי את פעילות הקידום האורגני לאתרים המובילים בישראל בחברת פרסום שעבדתי בה, נדהמתי לפעמים לגלות כמה קל להתברג לעמוד הראשון ברשימת תוצאות החיפוש בביטויים תחרותיים, גם אם מדובר בדף טרי באתר שזה עתה עלה לאוויר ומיד עם עלייתו – דורג בעמוד הראשון בגוגל בביטוי המרכזי ולעיתים אף בתוצאה הראשונה.
כמובן שזה לא מחייב – כל מקרה לגופו, ובעבודה נכונה ניתן לעשות דברים יפים גם עם אתרים קטנים ולא מפלצתיים, אבל לאוטוריטות תמיד הרבה יותר קל בעולם האורגני במנועי החיפוש.

3. "קידום אתרים שחור" - Black Hat SEO
קידום אתרים "שחור" הוא כינוי לקידום אתר תוך הפרה מוחלטת של הנחיות גוגל למנהלי אתרים – במטרה להביא לעלייה חדה במיקומים ובטראפיק האורגני תוך זמן קצר מאוד.
בעבר, כאשר עולם קידום האתרים היה בחיתוליו, אתרים רבים היו מבצעים "קידום שחור", במטרה להתקדם במיקומים האורגניים ולהביא לקידום מהיר. מאז האלגוריתם של גוגל השתכלל והתקדם ועדכונים רבים בו מתמקדים בענישה של אתרים שמבצעים קידום שכזה.
קידום אתרים שחור יכול להתבצע במגוון דרכים:
- בניית מערך קישורים נכנסים בכמויות קיצוניות – לעיתים על ידי שימוש בתוכנות אשר מפיצות קישורים באתרים השונים ברחבי הרשת ובכך אמורים "לחזק" את האתר אליו פונים הקישורים.
- דחיסת מספר רב של מילות מפתח להתמקדות בתוכן באתר, בצורה לא טבעית ובמטרה "לגרום לגוגל לחשוב" שהעובדה שביטוי מסויים מופיע פעמים רבות בטקסט, מצביעה על רלוונטיות של הטקסט לביטוי הספציפי.
- להתמקדות – נועד במטרה לגרום לרובוטים של גוגל לסרוק את הטקסט, אך למזער את האפשרות שהגולשים יבחינו בקידום השחור.
- רכישת דומיין שכבר היה בשימוש ושמופנים אליו קישורים נכנסים רבים, תוך הפנייה של העמודים בדומיין הנרכש אל עמודי אתר היעד, במטרה "לחזק" את העמודים הללו ולתת להם את "הכוח" של הקישורים הנכנסים אל הדומיין הנרכש.
- העתקת תוכן מאתרים חיצוניים תוך ביצוע התאמות ושינויים קלים בטקסט, במטרה להרחיב במידה ניכרת את היקפי הטקסט באתר ובכך לנסות לגרום לגוגל לחשוב שמדובר באתר גדול ומושקע, עם המון תכנים ורלוונטיות גבוהה למשתמש הקצה.
השיטות שצוינו לעיל, יחד עם שיטות נוספות לקידום שחור, נפוצות מאוד בקרב תחומים שונים בשוק, אשר תהליך הקידום האורגני שלהם קשה ומורכב יותר מאתרים רגילים, בשל עולמות התוכן שלהם, כמו: אתרי פורנו, אתרי הימורים, אתרי אופציות בינאריות ועוד.
כמו שכתבתי קודם, מומלץ למזער את השימוש בטכניקות SEO כאלו ולהשתמש בהן בחכמה במקרי הצורך, מכיוון שגוגל בסופו של דבר נלחם באתרים אשר מבצעים קידום כזה ובשלב כזה או אחר, אתרים שמבצעים קידום שחור נענשים על ידי מנועי החיפוש ובמקרים קיצוניים אף מורחקים לצמיתות מרשימת תוצאות החיפוש.

4. שימוש במתודות Growth-Hacking
"Growth Hacking" הוא מונח שטבע שון אליס בשנת 2010, אשר מגדיר פעולות שיווקיות לא-שגרתיות באופן כללי ובעולם הדיגיטל בפרט. יש מי שהיו מאחדים את הסעיף הזה יחד עם הסעיף הקודם (של הקידום השחור) – אני מפריד ביניהם ואסביר מדוע:
- Growth Hacking היא גישה שדוגלת בביצוע מספר רב של ניסויים (מבחני a/b test וכו') והתקדמות עם הניסויים "המוצלחים" יותר, לאופטימיזציה מתמדת של תהליכי העבודה. מדובר בתהליך מתמיד של ניסוי וטעייה במטרה לשפר את דרכי הפעולה ולייעל תהליכים.
- הגישה בתהליכי Growth Hacking היא אנליטית לחלוטין, עם דגש רב על מדידה נכונה של פעולות המתשמשים וביצועים – הדגש כאן, שוב, הוא על למידה, להבדיל ממתודות קידום אתרים שחור שמתמקדות יותר במעשים ופחות בתובנות ושיפורים עתידיים.
- עולמות ה-Growth מתמקדים פעמים רבות דווקא בקשר בין עיצוב ופישוט תהליכים מורכבים (ux/ui) לבין שיפור תוצאות בשטח. באחד הראיונות שקיים, אליס סיפר שהעברה פשוטה של תיבת השארת פרטים מתחתית עמוד לחלק העליון הובילה לצמיחה מהירה של פי 3 במספר הנרשמים לאתר- תוצאה מדהימה לכל הדעות.
כמקדם אתרים בעל ניסיון רב במגוון מתודות עבודה, אני דוגל בשילוב מושכל בין קידום אתרים אורגני מסורתי לבין שימוש במתודות המתאימות בעולמות ה-Growth Hacking , על מנת לבחון דרכי פעולה חדשות, לבחור בין אפשרויות שונות על ידי שימוש באנליזות ובמבחני a/b וכדי לקדם באופן נקודתי נישות אשר העדיפות האסטרטגית שלהן גבוהה יותר משל נישות מקודמות אחרות.

קידום אתרים מהיר - סיכום קצר:
קידום אתרים מהיר יכול להתרחש במגוון רחב של מצבים ועל ידי שימוש בטכניקות קידום שונות – חלקן בשליטת המקדם ובעל האתר וחלקן לאו דווקא. במאמר זה הסברתי בקצרה על 4 דרכים בהם ניתן לקדם אתר במהירות יחסית, אך חשוב לזכור ולדעת כי ברוב המוחלט של המקרים- התנאים הללו לא מתקיימים ולדעת ש"עיגול פינות" יכול לעלות בסופו של דבר ביוקר.
קידום אורגני הוא לרוב תהליך מתמשך, אשר מהירות הצמיחה והתוצאות שמגיעות מקבילה באופן כמעט מוחלט לשיפור ההדרגתי בחוזקו של האתר. שימוש בחלק מהטכניקות שהוצגו במאמר זה מאפשרות קידום מהיר ואפקטיבי יותר של האתר שלכם, מבלי לפגוע בו או לסכן אותו לענישה עתידית מצד גוגל.
עשו את הדברים באופן שקול ותוך בחינה מתמדת של הפעילות שלכם והסקת מסקנות באופן שוטף ותיווכחו לדעת שהטראפיק האורגני לאתר שלכם הוא הרלוונטי ביותר, המשתלם ביותר והחשוב ביותר מבין ערוצי הפרסום הדיגיטליים השונים בטווח הארוך לעסק שלכם.
אם תרצו לשאול או להתייעץ, אתם מוזמנים להשאיר תגובה למטה או לפנות אליי אישית באמצעות הטופס שבתחתית המאמר.
בהצלחה!

תשאיר פרטים וקבל אבחון ראשוני ובדיקת מיקומים ב-Google, עליי!