כתובות URL המכילות תווים בעברית עלולות לגרום לבעלי אתרים לכאבי ראש מיותרים שניתן למנוע מבעוד מועד. ריכזתי כאן את כל הסיבות לכך שכדאי לכם להשתמש בתווים באנגלית בכתובות ה-URL באתר שלכם, אפילו אם שמעתם אחרת. קריאה מהנה.

כותב המאמר: גיא ללזרי
בשבוע שעבר קיבלתי טלפון מאישה נחמדה, שהציגה את עצמה כמנהלת דיגיטל של מותג מוצרי צריכה בשוק המקומי ושאלה אותי את השאלה ששמעתי כבר עשרות פעמים בעבר- האם כדאי להשתמש בתווים בשפה העברית בכתובות ה-URL של האתר?
נתחיל מהסוף – התשובה שעניתי לה היתה – "לא". איני ממליץ כלל להשתמש בתווים בעברית בכתובות URL.
היות ומדובר בשאלה שאני נתקל בה בתדירות גבוהה יחסית, בחרתי להסביר כאן מדוע כתובות URL לא צריכות להכיל תווים בעברית ואיך זה יכול לחסוך מכם המון כאבי ראש בהמשך הדרך.
הנה הסיבות לפניכם:
סיבה #1 : קישורים "נקיים" הופכים ל"מלוכלכים"
בשנים האחרונות, האלגוריתם של גוגל עבר עדכונים רבים שמטרתם היא להילחם בספאם שאתרים לעיתים מבצעים באמצעות קישורים חיצוניים.
אחת המסקנות שמומחי קידום אתרים הגיעו אליהן היא פשוטה אך חכמה- מומלץ להשתמש בקישורים "נקיים", שה-anchor text בהם (הטקסט שמוצג בפני הגולש כ-hyperlink) הוא כתובת הקישור עצמו, למשל:
אז איפה הבעייה כאן? – ניסיתם פעם להעתיק ולהדביק כתובות URL שמכילות תווים בעברית? אם כן, בטח נתקלתם בתופעה שהכתובת ה"סימפטית" בעברית הופכת בין-רגע לכתב חרטומים ארוך שמכיל אותיות, מספרים והרבה בלאגן.
לדוגמא, אם נעתיק את הכתובת הזו שמכילה תווים בעברית:

ונדביק אותה במסמך Word פשוט, נקבל את הכתובת המפלצתית הבאה:

למה זה קורה? – הסיבה לעיוות הזה שנוצר בעת העתקה והדבקה של כתובות URL בעברית נעוץ בקידוד. קידוד הוא בעצם האופן שבו המחשב מאחסן את תווי הטקסט שמהם מורכבת מחרוזת ה-URL.
כתוצאה מהקידוד הזה, כל אות עברית הופכת למחרוזת של 3 תווים המכילים את הסימן אחוז (%), אות אנגלית גדולה ומספר, מה שגם מאריך בהרבה את האורך של המחרוזת כאשר היא מקודדת מעברית לתווים הללו.
כתובות URL בשפה האנגלית אינן מקודדות לתווים כאלו בעת העתקה והדבקה, אלא נותרת כפי שהן בכל מצב.
סיבה #2 : קושי בהפניית דפים באמצעות הפניית-301
במהלך החיים של אתר אינטרנט, פעמים רבות נדרש מנהל האתר / מקדם האתרים לבצע הפניות שנקראות "הפניות 301" – מדובר ממש בקצרה בהפניה של גולשים ומנועי חיפוש מכתובת A לכתובת B באופן אוטומטי.
ההפניות הללו די דומות למעבר דירה בחיים האמיתיים – כשאדם עובר מכתובת א' לכתובת ב', הוא מעדכן את משרדי הממשלה שישלחו לו את הדואר לכתובת החדשה, כדי שהמכתבים לא יילכו לאיבוד בתיבת הדואר של הבית שעזב.
הפניה כזו נדרשת, למשל, כאשר מורידים מהאוויר דף מסויים ורוצים שגולשים שמגיעים לאותו דף לא "ייתקלו בקיר" וינטשו את האתר, אלא יגיעו לדף בעל כתובת אחרת שהוא בעל רלוונטיות לדף שהוסר – אז מבצעים הפניה מכתובת הדף שהוסר לכתובת דף היעד.
אז איפה הבעייה כאן? – כאשר מפנים דפים בעלי כתובות URL בעברית, אנו נדרשים פעמים רבות להפנות את 2 גרסאות מחרוזת ה-URL: הגרסא המקורית (שמכילה את התווים בעברית) והגרסה המעוותת (שמכילה את הסימנים המוזרים, כמו שהדגמתי למעלה).
כפילות זו גורמת לעיתים לבלבול ולעבודה כפולה על הפניות, עלולה להעמיס על השרתים וניתנת למניעה על ידי שימוש מראש בתווים באנגלית בכתובת ה-URL.
סיבה #3: חשיבות פוחתת לביטוי קידומי בכתובת ה-URL
אחרי שהמלצתי למנהלת השיווק שלא להשתמש בכתובות URL בעברית- היא מיד שאלה אותי את השאלה הבאה- "הבנתי ששימוש בביטוי מסויים בכתובת ה-URL של דף עשויה לעזור לאותו דף להגיע לתוצאה טובה יותר בתוצאות החיפוש של Google".
יש בזה מן האמת, אם כי לא מספיק. אסביר:
גוגל שואף לטייב באופן מתמיד את הפקטורים אשר על פיהם אתרים מדורגים במנוע החיפוש שלו, על מנת להציג בפני המשתמשים את האתרים הרלוונטיים ביותר לשאילתא שהגישו במנוע החיפוש.
בשנת 2018, הערך של הימצאות ביטוי מסויים במחרוזת ה-URL משפיעה מעט מאוד, אם בכלל, על דירוג הדף הספציפי בתוצאות החיפוש של גוגל. במילים אחרות- keyword conclusion בכתובות URL הוא פרמטר דירוגי הולך וגווע.
הוכחה לכך ניתן למצוא בציוץ הטוויטר של ג'ון מולר, בכיר במערך ה-search של גוגל, לגבי כתובות friendly URLs בשנה שעברה:

בתרגום חופשי- "שימוש במילות מפתח בכתובת ה-URL הוא פרמטר המוערך יתר על המידה בקידום אורגני (SEO). ייצרו כתובות URL עבור הגולשים שלכם. בנוסף, במובייל אתם אפילו לא רואים את כתובות ה-URL". לציוץ המקורי הקליקו כאן.
מה שג'ון אומר הוא גם מה שמקדמי אתרים שעוסקים באנליזה של הנתונים מבחינים בו. הדבר בולט אפילו יותר כאשר מדובר בכתובות URL שמכילות תווים בעברית, כי אז יש את כל העניין של הקידוד, התווים המעוותים וחוסר הרצון של מנוע החיפוש לתרגם את התווים האלו בחזרה לעברית ולהסיק מהן מסקנה לגבי מיקוד האתר בביטוי חיפוש.
סיבה #4: כתובות URL בעברית עלולות לגרום לבעיות היררכיה
ניתן לדמות את חשיבות ההיררכיה בכתובות URL של אתרי אינטרנט להיררכיה בעסק- המנהל הכללי בראש הפירמידה, תחתיו נמצאים סגניו, תחתיהם מנהלי המחלקות הקטנות יותר ותחתיהם העובדים "הפשוטים". ללא חלוקה היררכית ברורה, סביר להניח כי יתנהל בארגון כאוס והעבודה לא תתבצע בצורה המיטבית.
אתר תקני אמור להכיל היררכיה נכונה בכתובות ה-URL, על פי "קטגוריות אב" ו-"קטגוריות בן". ההריככיה הזו חשובה ביותר כשמדובר באתרים המכילים מספר דפים גדול ו/או מספר קטגוריות גדול, על מנת לשמור על הסדר מול הגולשים ומול מנועי החיפוש.
כאשר כתובות URL באתר מכילות תווים בעברית, ההיררכיה הזו עלולה להיפגם בשל נושא קידוד התווים והיפוך האותיות ומנועי החיפוש עלולים לפרש את העניין כהיררכיה לא תקינה של כתובות URL, מה שעלול לפגום בדירוג האתר בתוצאות החיפוש.
היררכיה לא תקינה של כתובות URL אינה משפיעה רק על דירוג האתר מול מנועי החיפוש, אלא בראש ובראשונה על בעל האתר / מנהל האתר, אשר ללא סדר בין דפי האתר שלו עלול למצוא את עצמו בבלאגן מוחלט ובחוסר שליטה על מה שקורה אצלו באתר, דבר שאני נתקבל בו פעמים רבות כאשר לקוחות חדשים מבקשים להצטרף אליי לאחר שקיבלו שירות לקוי או שלא בנו היררכיה נכונה מראש.
סיבה #5: בעיה אפשרית בקבלת קישורים נכנסים לאתר
קישורים נכנסים מאתרים חיצוניים הם רכיב חשוב מאוד בעבודת ה-SEO (ניתן ללמוד על כך במדריך ה-SEO שכתבתי עבורכם).
פעמים רבות, כאשר כתובת URL מכילה תווים בעברית, הקישורים הנכנסים מגיעים לכתובת "שבורה", בשל העובדה שבחלק ממערכות הניהול של אתרים קיימת מגבלה לגבי מספר התווים שקישור יוצא יכול להכיל.
כאשר כתובת URL עברית ארוכה מדיי, הקידוד שלה ארוך אפילו יותר (פי 3 מהכתובת המקורית- לדוגמא: %D5 במקום האות "א"), לכן הכתובת בקישור עלולה להיקטע ולהפנות לכתובת שאינה קיימת.
אז מהי המסקנה הסופית?
כפי שוודאי הבנתם, ההמלצה היא שלא להשתמש בכתובות URL בעברית, אפילו לא בתו אחד. ככלל, ההמלצה היא להשתמש רק בתווים באנגלית או במספרים (ללא רווחים, ללא סימנים כמו "?" או "&", ללא תווים בשפה אחרת – רק אותיות באנגלית ומספרים!).
אם יש לכם כבר אתר ואתם מעוניינים לדעת אם כדאי או שלא כדאי לבצע בו טרנספורמציה של כתובות URL מעברית לאנגלית – צרו איתי קשר בטופס שבתחתית הדף או בדף יצירת הקשר.
לא תמיד יהיה מומלץ לשנות כתובות URL באתרים קיימים, הרבה משום שמדובר בפרויקט שידרוש פרויקט צד של הפניית הכתובות הישנות לכתובות חדשות, מה שעלול לדרוש המון משאבים כשמדובר באתרים גדולים או מורכבים.
מקווה שלמדתם, נתראה בפעם הבאה!

תשאיר פרטים וקבל אבחון ראשוני ובדיקת מיקומים ב-Google, עליי!