הגיע הזמן להודות באמת – בשנת 2018, אתר ללא גרסת מובייל ראויה לא יכול לממש את הפוטנציאל הדיגיטלי הטמון בו. במאמר הבא אפרט מספר עקרונות פשוטים שיעזרו לכם להפוך את אתר המובייל שלכם להרבה יותר ידידותי למשתמש. ממשו את הרעיונות הללו וקחו את האתר שלכם צעד אחד קדימה, אל המקום שבו נמצאים היום מעל ל-50% מתנועת הגולשים!

כותב המאמר: גיא ללזרי
בעלי אתרים מבינים שאינם יכולים עוד להתעלם מההעדפה ההולכת וגוברת של גולשים בפלטפורמת המובייל. אם אתם מנהלי שיווק או שיש בבעולתכם אתר, בטח שמעתם בכל מיני מקומות על כך שאתם חייבים שלאתר שלכם תהיה גרסה המותאמת לשימוש קל ונוח בטלפונים הסלולריים ובטאבלטים. אבל למה בעצם?

למי שלא בקיא במספרים – לפי דירוג Alexa, לכ-80% מהאתרים המובילים בעולם יש גרסה מותאמת למובייל. למה זה מעניין? – כי האתרים המובילים בעולם לא עושים דברים בלי שתהיה סיבה טובה לכך ובמקרה הזה אכן יש להם סיבה טובה.
משתמשים ברחבי העולם אוהבים להשתמש במכשיר הסלולרי שלהם לגלישה באינטרנט: הוא זמין, נוח ואינטימי. תחשבו על עצמכם – כמה פעמים ביום אתם מוציאים את הסמארטפון שלכם ומבצעים חיפוש ב-Google או גולשים באתר מסוים? סביר מאוד להניח שחלקכם קוראים את המאמר הזה ממש הישר ממכשיר הסמארטפון שלכם.
תעיפו מבט בגרף הבא, המתאר את אחוז משתמשי המובייל מסך הגולשים באינטרנט בעולם (נלקח מאתר Statista):

כמו שאתם וודאי יכולים לראות, מספר הגולשים באינטרנט מפלטפורמת מובייל הולך וגודל באופן משמעותי משנה לשנה. מומחים בתחום מאמינים כי המספרים הללו ימשיכו באותה מגמת צמיחה במשך 3-5 השנים הבאות לפחות.
האחוזים המוצגים בגרף מתארים את המתרחש בקרב כלל הגולשים בעולם – אך ישנן מדינות מסוימות אשר בהן האחוזים הרבה יותר גבוהים. קחו לדוגמא את אסיה, שבה גלישה ממכשירי סלולר נפוצה הרבה יותר מאשר בלטפטורמות מחשבים, עד כדי כך שאחוז הגולשים מפלטפורמת מובייל בה הוא מעל ל-65% מכלל גולשי האינטרנט.
המספרים הללו מוכיחים מעל לכל צל של ספק שממש לא משנה באיזה תחום או שוק האתר שלכם פועל ולא משנה אם אתם עסק קטן או ארגון גדול ומסועף – התאמת האתר למובייל הוא הכרחי למיצוי הפוטנציאל הדיגיטלי של העסק שלכם וכדאי לכם מאוד לפעול על מנת לאפשר זאת לגולשים שלכם – שבסופו של דבר עתידים להפוך ללקוחות הבאים שלכם.
קראו עוד: קידום אתרי עסקים קטנים – איך עושים את זה נכון?
כדי להפוך את המשימה ליותר פשוטה עבורכם, ריכזתי 7 עקרונות חשובים לעיצוב אפקטיבי בהתאמת האתר שלכם למובייל. אם תיישמו את העקרונות הללו, תוכלו ליהנות מתנועת גולשים גדולה לאתר שלכם ומגולשים יותר מרוצים. בואו נתחיל!
1- דאגו לייצר טפסים קצרים וענייניים
אם לא ידעתכם, כדאי שתפנימו – טפסים ארוכים הם אחת הסיבות המרכזיות לנטישת גולשים בטרם רכישה.
אתרים רבים מבקשים מהגולשים שלהם למלא שדות רבים בטרם ביצוע רכישה או הרשמה. הדבר אולי לא נורא מאוד כשמדובר בגולשים שיושבים על מחשב ומתקתקים במהירות את הפרטים, אבל כשמדובר בגולשים מפלטפורמת מובייל, הגולשים הרבה פחות סבלניים לטפסים ארוכים ועלולים לנטוש את האתר עוד בטרם מילוי הטופס המפרך.
אני מציע לכם למפות את כל הטפסים באתר שלכם ולשאול את עצמכם לגבי כל שדה שאתם דורשים מהגולשים שלכם למלא – למה באמת אני זקוק לפרטים הללו? האם שווה לי לאבד גולשים שינטשו בשל אורך הטופס כדי להרוויח מהם את כתובת המגורים שלהם או את המיקוד של הבית בו הם גרים? ומה הנתונים הללו שווים לי לעומת מה שהם עולים לי בפועל?
בטופס שבו גולשים נרשמים לניוזלטר שלכם, למשל, אתם לא צריכים לשאול מהי כתובת המגורים של הגולש או מה הצבע האהוב עליו. זה פשוט לא רלוונטי, וזה מעצבן גולשים. אם אתם רוצים להפחית את אחוז הנטישות של גולשים בטרם ביצוע רכישה, תחשבו טוב על הפרטים שאתם דורשים מהגולשים שלכם וצמצמו ככל הניתן את אורך הטפסים באתר המובייל שלכם.
2- הפכו את התפריטים שלכם לפשוטים יותר
מסכי סמארטפון קטנים באופן משמעותי ממסכי מחשבים נייחים ואפילו ממסכי מחשבים ניידים. זה אמנם ברור כשמש, אבל כדאי לכם לזכור זאת כאשר אתם בונים גרסת מובייל לאתר שלכם.
התפריט בגרסת הדסקטופ שלכם יכול להיות אינטנסיבי וגדול יותר, לפרט יותר אפשרויות ולהציג תתי-תפריטים נפתחים וכו', אבל אם זה המצב באתר שלכם – אתם חייבים לייצר גרסה מקוצרת לאתר המובייל, שלא תדרוש מהגולשים שלכם לגלול מטה ומעלה, ימינה ושמאלה, עד כדי בריחה מהאתר שלכם.

על מנת להצליח לפשט את התפריט המורכב שלכם מגרסת הדסקטופ ל 3-5 נושאים עיקריים, אני ממליץ לכם לכתוב את כל הנושאים שמופיעים אצלכם בתפריט הדסקטופ ואז, בשיטת האלימינציה, אחדו בין נושאים והסירו מהרשימה נושאים שאינם רלוונטיים מאוד לגולשים שלכם.
3- דאגו שאתר המובייל שלכם יכלול מנוע חיפוש פנימי
הסעיף הזה מתקשר באופן ישיר להמלצה הקודמת, שהרי באתרים של חלקכם קיימים כיום מעל ל-10 קטגוריות בתפריט הראשי, שעליכם לצמצם לכדי 3-5 נושאים עיקריים על מנת שלא להעמיס על הגולשים שלכם, כפי שתואר בפסקה הקודמת.
בהרבה מקרים, זה כמעט בלתי אפשרי לצמצם כל כך הרבה קטגוריות למספר קטן כזה מבלי להחסיר משם חלק ניכר מליבת העסק שלכם. בדיוק בשביל זה אתם צריכים לאפשר לגולשים לחפש בעצמם אחר מבוקשם באתר שלכם.
פשוט עודדו את הגולשים שלכם לחפש בעצמם אחר הנושא ובכך תחסכו מעצמכם את הצורך בהצגת כל המידע בפניהם, שהרי ידוע שריבוי אפשרויות עלול פשוט "להרוג" את ההמרות באתר שלכם ולהבריח גולשים החוצה במהירות הבזק.
בואו ניקח בתור דוגמא את האתר של ענקית המכירות הבינלאומית eBay. ככה נראית גרסת המובייל של האתר (שימו לב לשורת החיפוש המוצגת מיד בראש העמוד):

האתר הזה מציע לגולשים מיליוני מוצרים למכירה בכל רגע נתון. איך הוא מצליח לשמור על שפיות הגולשים מבלי להציג מולם את כל מיליוני המוצרים הללו? פשוט על ידי שורת חיפוש בראש גרסת המובייל של האתר, כפי שניתן לראות בתמונה למעלה.
הטמעת שורת חיפוש באתר המובייל שלכם תסייע לכם לפשט את האתר ולהפוך אותו לנעים יותר לשימוש בקרב הגולשים שלכם.
4- השביתו פופ-אפים
פופ-אפים הם חלונות קופצים שמטרתם להסיח את דעת הגולש לנושא שבעל האתר מעוניין להציג בפניו באופן אקטיבי.
יש הבדל גדול בין היכולת של גולש להתמודד עם פופ-אפ שקופץ לו באמצע מסך המחשב לבין היכולת של אותו גולש להתמודד עם אותו פופ-אפ שקופץ לו כשהוא ניגש לאתר מהסמארטפון שלו: במובייל הרבה יותר קשה לאתר את כפתור האיקס שסוגר את הפופ-אפ וכל הנושא הופך להיות ממציק לממש מעצבן.
מה שקורה בדרך כלל בשלב שבו פופ-אפ מופיע לגולש בסלולר הוא שהגולש ינסה בכל דרך לסגור את החלון הסורר, דרך הגדלה של המסך (שתפגום בחוויית הגילשה שלו באתר בגלל השינוי ברזולוציה) או ניסיון נואש להקליק על נקודת ה-"X" במסך. לכן אני ממליץ בחום להיפטר משימוש בפופ-אפים באתר המובייל שלכם.
קראו עוד: 5 טיפים ליצירת פופ-אפים ממירים לאתר הדסקטופ שלכם
5- הימנעו מטקסטים ארוכים ומסורבלים
הפחיתו את כמות הטקסט שאתם מציגים באתר המובייל שלכם. כמובן שתזדקקו לשימוש בטקסט על מנת לתקשר עם הגולשים שלכם, אבל מומלץ להשתמש במשפטים קצרים ולא מורכבים מדיי.
היקפים גדולים של תוכן טקסטואלי הופכים בשלב מסויים לקשים לקריאה במובייל: חשוב מאוד שתזכרו ש 2-3 משפטים בדסקטופ הופכים ל-6-7 שורות בסמארטפון ולכן, כשמדובר באתר המובייל שלכם, עליכם לחשוב בכל טקסט על הדרך הטובה ביותר להעביר את המסר בקיצור ולעניין.
טיפוגרפיה של טקסט היא מרכיב חשוב מאוד בחוויית הקריאה: היא מקלה על היכולת של גולש להבין את הקשר הטקסט ולחבר בין משפטים. טיפוגרפיה מאפשרת לגולש להתרכז רק בתוכן הטקסט ולא במורכבות שבקריאת הטקסט עצמו.
ריכוז הטקסטים באתר המובייל שלכם תחת "בולטים" (Bullets) יסייע לכם להישאר ענייניים ולהעביר את המסר הרצוי אל מול הגולש, תוך שמירה על משפטים קצרים שלא יגרמו לגולש לאבד את הריכוז מהמסר השיווקי.
6- בחרו את הפונט המתאים
בואו נמשיך לדבר על הטקסט בגרסת המובייל של האתר שלכם: בחירת פונט (גופן בעברית צחה) הנכון לאתר שלכם הוא רכיב קריטי במכלול שנקרא עיצוב האתר ונראות אפקטיבית.
עליכם לבחור בפונט ברור לקריאה ובולט, שאינו מכיל קימורים ו"משחקים" עיצוביים רבים מדי, כזה שמאפשר ריווח של שורה וחצי או שורה כפולה, על מנת שבמסכים קטנים הטקסט לא ייראה ככזה שדורס את עצמו ומקשה על הקריאה.
לקריאה נוספת אודות חשיבות בחירת הפונט המתאים לאתר מובייל לחצו כאן.
7- בצעו אופטימיזציה למהירות הטעינה
בכל שינוי שאתם מבצעים באתרים שלכם (בכלל, ובעיקר באתר המובייל שלכם) – עליכם לקחת בחשבון את השפעת השינוי על מהירות הטעינה של הדף.
מחקרים מראים שכ-53% מהגולשים באינטרנט על פלטפורמת מובייל נטשו דפים שזמו הטעינה שלהם עלה על 3 שניות בודדות. קחו כמה שניות כדי להפנים את הנתון המדהים הזה – 3 שניות טעינה בלבד מספיקות כדי שגולש ינטוש את האתר שלכם!
בואו נעיף לרגע מבט על ההשפעה של זמני הטעינה על שיעורי הנטישה של הגולשים שנדגמו במחקר:

מהמחקר עולה כי:
- זמני הטעינה במובייל בין 1 ל-3 שניות הובילו לעלייה של 32% באחוז הנטישה (bounce rate) של גולשים.
- זמני הטעינה במובייל בין 1 ל-5 שניות הובילו לעלייה של 90% באחוז הנטישה.
- זמני הטעינה במובייל בין 1 ל-6 שניות הובילו לעלייה של 106% באחוז הנטישה.
- זמני הטעינה במובייל בין 1 ל-10 שניות הובילו לעלייה של 123% באחוז הנטישה.
למרבה המזל, יש הרבה מה לעשות בנוגע לשיפור זמני טעינה של אתרי מובייל וניתן לבצע זאת יחסית בקלות וללא מאמץ רב מדי.
בקרוב אפרסם מאמר שמסביר כיצד לשפר את זמני הטעינה של האתר (בדסקטופ ובמובייל) – שווה לעקוב 🙂
השורה התחתונה
אתם חייבים לבצע אופטימיזציה לאתר שלכם לטובת גולשים מפלטפורמת המובייל.
פשטו את אפשרויות התפריטים שלכם באתר ושמרו על טפסים קצרים וקולעים.
הוסיפו שורת חיפוש בראש הדף, על מנת לעזור לגולשים לנווט באתר שלכם ובכך תוכלו לחסוך הצגת טקסט רב שעלול להעיק על גולשים באתר המובייל שלכם.
זכרו תמיד שגולשים משתמשים באצבעות כף ידם על מנת להקיש על המסך. צריכה להיות להם אפשרות קלה ונוחה לגשת לתמיכה שלכם במידה ומסתבכים עם האתר.
בחרו את הפונטים הנכונים לאתר ולמותג שלכם באופן זהיר וחכם וקצרו משפטים ארוכים ומסובכים שעלולים להעיק על הקורא ולפגום בחוויית הקריאה שלו ובהעברת המסר שלכם.
יישמו את 7 העקרונות החשובים הללו והגדילו את אחוזי ההמרה שלכם באתר המובייל.
בהצלחה!